خانه سامانه دیدارها و ملاقات ها اخلاق و تشریفات تشریفات در گذر تاریخ کتابخانه آموزش تشریفات نگارخانه درباره ما تماس با ما
.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

.
ادامه مبحث "آیین سخنرانی"


4: به تماشاگران خود احترام و علاقه نشان بدهید.

دکتر "نورمن وینسنت پیل"در نطقی که خطاب به کمدین های حرفه ای ایراد کرد گفت: «شخصیت بشر طالب عشق و احترام است. هر انسانی در درون خود احساس ارزش و اهمیت و وقار می کند. وقتی که اینها را جریحه دار کنید، تا ابد او را از دست می دهید. اما اگر به کسی احترام بگذارید و به او نشان دهید که دوستش دارید، به او کرامت می بخشید و او نیز متقابلاً همین کار را می کند.»


5: با روشی دوستانه شروع کنید.

از آنجا که غرور، یکی از صفات اساسی و مستعد انفجار آدمی است، بهتر است از غرور آدم ها به جای حمله به آن، در جهت منافع خود بهره برداری کنیم. این کار جلوی اختلاف عقیده ها و چالش های بیهوده را که حاصل دفاع از نظرات شخصی است، می گیرد. عمدتاً مشکل ما در متقاعد کردن و تأثیر گذاشتن بر دیگران دقیقاً ‌این است که نمی توانیم نظرمان را در ذهن آنها جای دهیم و از بروز نظرات متضاد با هم جلوگیری کنیم. کسی که بتواند این کار را انجام دهد سخنران موفقی است و حرف هایش بر دیگران تأثیر می گذارد.


فصل نهم: هنر ارتباط برقرار کردن با ایراد سخنرانی


آیا باور می کنید که برای ارتباط با دنیا، فقط و فقط چهار راه وجود دارد و ما بر اساس همین چهار نوع ارتباط، طبقه بندی و ارزش یابی می شویم؟

 1- کاری که می کنیم، 2- جوری که به دنیا نگاه می کنیم، 3- آنچه می گوئیم، 4- آنگونه که آن را می گوئیم.


1:از پوسته ی خود اگاهتان بیرون بیایید.
2:سعی نکنید از دیگران تقلید کنید-خودتان باشید.
3:با مخاطب خود گفتگو کنید.
4:از دلتان سخن بگویید، نه از زبانتان!
5:تمرین کنید تا لحن تان قوی و قابل انعطاف باشد.


1: از پوسته خودآگاه تان برون بیایید.

در مقابل مخاطب، طبیعی حرف زدن ابداً کار ساده ای نیست. اگر شما جلوی گروهی از همکلاسی های خود، آزادانه رفتار کنید و حرف می زنید و حتی ادا درمی آورید، وقتی که در زندگی روزمره در مقابل افراد غیر آشنا و یا جمع قرار می گیرید هم، می توانید راحت صحبت کنید.

2: سعی نکنید از دیگران تقلید کنید- خودتان باشید.

در یک سخنرانی، غیر از کلمات، عناصر دیگری هم دخالت دارند و آن، چاشنی و طعمی است که سخنران به کلمات اضافه می کند. آنچه که می گوئید مهم است ولی چگونه گفتنش هم اهمیت دارد. دردنیا هیچ کس دیگری مثل شما نیست. هزاران میلیون آدم هستند که مثل شما دو چشم و یک بینی و یک دهان دارند ولی هیچ یک از آنها دقیقاً مثل شما نیستند و صفات، شیوه ها و ذهنیت شما را ندارند. موقعی که طبیعی صحبت می کنید، کم هستند افرادی که افکار و احساسات خود را دقیقاً مثل شما بیان کنند. به عبارت دیگر، شما فردیت خاصی دارید و یگانه هستید و به عنوان یک سخنران، این مهم ترین دارایی شما است. به آن چنگ بیندازید و از داشتنش شادمان باشید، آن را رشد دهید. این شعله ایست که سخنرانی شما را نیرو و صمیمیت خواهد بخشید و این تنها چیزی است که اهمیت شما را اثبات می کند. از شما استدعا می کنم خود را به زور قالب بندی نکنید که تشخص و فردیت خود را از دست بدهید و بخواهید مقلد سخنران دیگری باشید.

 
3: با مخاطب خود گفتگو کنید.

مخاطب امروزی دلش می خواهد گوینده تا جائی که می تواند صریح سخن بگوید و لحنش مثل موقعی که با کسی گفتگو می کند راحت و صمیمی و رفتارش بی تکلف باشد.


4: از دلتان سخن بگویید نه از زبانتان!

صمیمیت، اشتیاق و صداقت هم به میزان زیادی به شما کمک خواهد کرد. وقتی کسی زیر نفوذ احساسات خود است، حرارت و احساسات وی همه موانع را دور می کند و شخص به شکلی غیر ارادی عمل می کند و حرف می زند و در این حالت، رفتار و کلامش کاملاً طبیعی می شود.


5: تمرین کنید تا لحن تان قوی و قابل انعطاف باشد.

موقعی که ما واقعاً عقایدمان را به شنوندگان منتقل می سازیم از عناصر آوایی و فیزیکی مختلفی استفاده می کنیم. شانه هایمان را بالا می اندازیم، دستهایمان را تکان می دهیم، ابروهایمان را در هم می کشیم، صدایمان را بالا می بریم. به آن اوج و فرود می دهیم و همچنان که وقایع را تعریف می کنیم لحنمان را تغییر می دهیم که همه اینها تأثیر سخن را بیشتر می کند. طبیعی سخن بگوئیم ولی عقاید خود را با روحیه و شادابی فراوان بیان کنیم. به عبارت بهتر، یک سخنران خوب هرگز نباید بپذیرد که گنجینه لغاتش اندک، قوه تخیل و بیانش ضعیف و تنوع و قدرت بیانش، محدود باشد، اینها عواملی است که انسان علاقه مند به رشد باید در پی تقویت، گسترش و ارتقای آنها باشد.


فصل دهم: آنچه که یاد گرفته اید بکار ببرید.

حتی اگر نخواهید جلوی جمع سخنرانی کنید و یا مدتی طول بکشد که چنین موقعیتی برای شما پیش بیاید، اصولی را که شرح دادیم، در زندگی روزمره تان بکار خواهند آمد. وقتی می گویم همین الان شروع کنید منظورم این است که همین که فرصت سخن گفتن پیش آمد از آن استفاده کنید. اگر گفتگوهای روزمره خود را تجزیه و تحلیل کنید از تشخیص شباهتی که بین هدف صحبت های روزمره با جملات مورد استفاده در سخنرانی های رسمی در جمع وجود دارد، حیرت خواهید کرد.


1:در گفتگوهای روزمره از جزئیات دقیق استفاده کنید.
2:در کارتان از تکنیک های سخنرانی موثر استفاده کنید .
3:دنبال فرصت برای سخن گفتن در جمع باشید.
4:باید پایداری کنید.
5:مطمئن باشید که پاداش می گیرید.


1: در گفتگوهای روزمره از جزئیات دقیق استفاده کنید.

در صحبت هایتان جزئیات را ذکر کنید تا صحبت های شما زنده، روشن و تصویری باشند. در زندگی روزمره موقعیت هایی می رسد که باید حرف بزنیم و افکار خود را روشن و واضح و با نشاط و اشتیاق بیان کنیم.


2: در کارتان از تکنیک های سخنرانی مؤثر استفاده کنید.

چون همه ما وارد عرصه ای از روند ارتباطی می شویم که روی شغل ما اثر می گذارد مثلاً به عنوان فروشنده، مدیر، کارمند، معلم، رهبر گروه، وزیر و پرستار و ... همگی مسئول توضیح نکات تخصصی رشته خود به دیگران و صدور دستورالعمل های حرفه ای هستیم. توانایی ما برای صدور واضح، دقیق و گویای این دستورالعمل ها معمولاً لیاقت و کارآیی ما را به مافوق نشان می دهد. سریع اندیشیدن و آن را به شکل دقیق و صحیح به کلام درآوردن، مهارتی است که در ایراد سخنرانی به کار می آید، ولی این مهارت به هیچ وجه به سخنرانی محدود نمی شود، بلکه هر روز در تک تک امور از آن استفاده می کنیم. نیاز به روشنی بیان در تمام مشاغل، صنعت و حکومت و سازمان های حرفه ای تجلی پیدا می کند.


3: دنبال فرصت برای سخن گفتن در جمع باشید.

در صحبت های روزمره غیر از استفاده از اصولی که گفته شد برای بهره گیری کامل از آنها هر وقت که پیش بیاید باید دنبال فرصت بگردید تا در جمع سخنرانی کنید. ابداً عضوی غیرفعال و تماشاچی محض در گروه خود نباشید. وارد جمع شوید و کارهای گروهی انجام دهید.

 

4: باید پایداری کنید.

هر وقت چیز تازه ای مثل سخنرانی در جمع را یاد می گیریم، هرگز مستمر پیش نمی رویم، تدریجی هم پیشرفت نمی کنیم، بلکه حرکت ما مثل موج است، گاهی بالا و گاهی پایین می آییم و گاهی برخلاف موج متوقف می شویم و در جای خود ثابت می مانیم. گاهی عقبگرد می کنیم و گاهی امتیازاتی را که قبلاً بدست آورده ایم، از دست می دهیم و ظاهراً هیچ پیشرفتی نمی کنیم، اما اگر پشتکار داشته باشیم به زودی بر همه چیز غلبه خواهیم کرد و توقف و عقب گرد بر روحیه ما تأثیر منفی نگذارد.


5: مطمئن باشید که پاداش می گیرید.


اولین شرط ضروری برای موفقیت در تجارت، صبر و اعتقاد به موفقیت و دریافت پاداش نهایی است. در سخنرانی نیز این نکته یکی از ابتدایی ترین ضروریات است. اگر به یادگیری آئین سخنرانی مشتاق باشید؛ خواهید دید که همه موانع تک تک از سر راه شما کنار می رود. این تلاشی است برای متمرکز ساختن استعداد و توانایی شما در ایجاد ارتباط مؤثر با همنوعانتان. با تعمیق اعتماد به نفس خودتان، به اعتمادی که پیدا می کنید، به لحن و رفتارتان، به احساس توانایی و قدرتی که ناشی از جلب مخاطب است، به برانگیختن احساسات مخاطب و به متقاعد کردن دیگران برای آنکه کاری انجام دهند، فکر کنید و آن گاه درخواهید یافت که کسب مهارت در بیان کلامی مفاهیم ذهن، باعث می شود که در سایر زمینه ها نیز مهارت کسب کنید. زیرا آئین سخنرانی شاهراهی به سوی اعتماد به نفس در همه زمینه های کاری و زندگی است. وضوح قدرت و بیان مؤکد یکی از ابزار اساسی رهبری در جامعه است. این تأکید باید در همه جوانب زندگی رهبران، از گفتگوهای خصوصی تا سخنرانی های عمومی تجلی کند. اگر آنچه را که گفته شد به درستی بکار ببرید می توانید رهبر خانواده، رهبر سازمان و شرکت و رهبر جامعه خود شوید.

 -------------------------------------------------------------------

*خلاصه کتاب اقتباس از ترجمه ریحانه جعفری- پروین قائمی، چاپ گلبان، تهران، چاپ: سوم 1380.